Natuurlijk tuinieren

Oprukkende stad.

Onze tuinvereniging ligt aan de rand van de stad, buiten in de polder tussen de koeien, schapen en paarden.
In de zomer tuinieren, leven buiten de drukte van de stad en omringd zijn door de natuur, dat willen wij natuurlijk allemaal nog lang blijven doen. Bovendien zijn we niet alleen de groep van heel veel individuele tuin-leden maar ook onze directe familie en vrienden tuinieren lekker mee en genieten van deze rust en de natuur. Daarnaast genieten we ook van het onderlinge sociale contact op de tuin en alle leuke activiteiten die we samendoen.
Naast de menselijke bewoners woont er in onze tuinen ook een leger aan insecten, gevleugeld, kruipend, onder en boven de grond, kleine zoogdieren zoals muizen, egels en niet te vergeten, mollen.

Het polderpark waar onze tuinvereniging naast ligt, is een zeer afwisselend landschap, met weilanden, bosschages maar ook natte gebieden en sloten. Die afwisseling zorgt ervoor dat verschillende soorten vogels het gebied weten te vinden en zich er thuis voelen. De uil, het ijsvogeltje, maar ook de bonte en de groene specht, zijn soorten die regelmatig te zien zijn en sommige soorten broeden in het gebied. De ooievaar laat zich regelmatig bewonderen en plevieren zoeken gedreven naar voedsel aan de waterkant. Ook roofvogels laten zo hun sporen  achter in het gebied. Het kan zo maar gebeuren dat er op een verborgen plekje een pakketje veren en een karkas van een vogel te zien is.

Sporen die veel zeggen over de natuur en de natuurwaarden van het gebied.
Naast de voelbare oase van rust op het tuincomplex is het dus ook een levendige bedoening, zeker voor degenen die daar oog voor hebben!

Natuurlijk tuinieren op Cronesteyn

Om de oprukkende stad buiten de deur te houden en nog lang te kunnen genieten van deze oase van rust is het belangrijk om in harmonie met de natuur te leven.
Natuurlijk tuinieren geeft ons de mogelijkheid om zowel bezig te zijn met onze hobby tuinieren, maar ook tegelijkertijd een goede leefomgeving te creëren voor een diversiteit aan planten, insecten, zoogdieren, en vogels. Vogels zingen en scharrelen in de tuin en maken onderling ruzie en zitten elkaar achterna. Vlinders geven je het zomerse gevoel. Bijtjes, steeds schaarser, kunnen bij ons nog ruim terecht voor nectar in onze bloemen en zijn daarmee ook kruisbestuivers van de gewassen, fruitbomen, groenten etc. Eenden en zwanen komen af en toe aan wal om voedsel te zoeken.

Tuinvereniging Cronesteyn heeft er daarom voor gekozen om volgens de principes van natuurlijk tuinieren te werken. Het betekent dus dat terwijl we onze tuinen netjes bijhouden, we ook rekening moeten houden met de andere dierlijke bewoners.
We creëren daarmee plekken om het ook onze dierlijke medebewoners zo aangenaam mogelijk te maken en ze zo een kans te geven om zich voort te planten en comfortabel te leven. Belangrijk voor de toekomst, want zonder de diversiteit van flora en fauna, de bloemen, insecten en andere diertjes zoals egels, padden, vogels en insecten, is er geen biologisch evenwicht mogelijk. Onze tuinen kunnen dus een mooie bufferzone zijn rond de stad waar deze medebewoners en een diversiteit aan planten zich kunnen thuis voelen.

Wat is natuurlijk tuinieren?

Natuurlijk tuinieren betekent zodanig tuinieren dat de natuur zich optimaal in de tuin kan ontwikkelen. Het is ook een beetje avontuurlijk tuinieren: Je zoekt naar mogelijkheden om de planten- en dierenwereld met elkaar in harmonie te brengen. Want de een kan niet zonder de ander.
Hommels, bijen, lieveheersbeestjes en tal van andere insecten heb je nodig voor een gezonde tuin. Heel veel dieren zijn nuttig en zorgen voor een natuurlijk evenwicht. In het natuurlijk tuinieren zijn plantenkeuze, tuininrichting en onderhoud er op gericht om zoveel mogelijk dieren en planten een plekje te geven om te leven, te schuilen, te nestelen, te foerageren en te overwinteren.

Natuurlijk tuinieren is niet je tuin vol laten groeien met brandnetels en de boel de boel laten, eenzijdigheid in beplanting werkt een onaantrekkelijke omgeving in de hand, een omgeving waar het voor misschien een enkele soort goed toeven is maar niet voor iedereen. Door een rijke verscheidenheid aan planten en door zoveel mogelijk inheemse soorten in de tuin te planten versterk je de aantrekkelijkheid voor verschillende insecten, bijen en vlinders, je nodigt ze als het ware uit.

Voldoende verschillende soorten insecten zorgen voor een goede bestuiving en daarmee voor een goede vruchtzetting van groente en fruit. Eigenlijk een win-win situatie. De biodiversiteit groeit en ook de schoonheid van de tuinen.

De Commissie Natuurlijk Tuinieren.

Om het natuurlijk tuinieren te promoten op Cronesteyn is er een commissie in het leven geroepen waar we nog vele tuinleden in kunnen gebruiken, ook is er inmiddels een stappenplan gemaakt om het natuurlijk tuinieren van Cronesteyn op de kaart te zetten, een actieplan om de tuinvereniging stapsgewijs een steeds natuurlijker uiterlijk te laten krijgen. De commissie heeft een rode draad bedacht, waarlangs de gemeenschappelijke projecten worden uitgezet. Inmiddels is in de afgelopen tijd al het nodige gerealiseerd zoals: maken en neerzetten van de moestuinen kruidenbakken op het Irispad, het opknappen van het bijenhotel en de bijenperken tot het aanplanten van een kleine boomgaard op het Irispad, de stap naar de AVVN werd gemaakt om een keuring aan te vragen om duidelijk te krijgen waar Cronesteyn aan zou moeten voldoen om een certificaat te verkrijgen als keurmerk van het natuurlijk tuinieren.

Dit keurmerk is uiteindelijk na grote inzet van velen bereikt en was er op 30 oktober 2021 een feestelijke uitreiking door de AVVN van het schild met een lieveheersbeestje met maar liefst 3 stippen!Hoe meer stippen erop zitten hoe duurzamer en natuurlijker de vereniging is. Ook de Gemeente Leiden vind het van belang om een duurzame en natuurpromotende tuinvereniging te zien. Dit past in het gemeente beleid rond het groener maken om en rond de stad en duurzaam omgaan met de natuur. Maar ook elk tuinlid kan op zijn eigen tuin meedoen met natuurlijk tuinieren.

Het eerste belangrijke principe, de rode draad, is dat ons afval op onze tuin wordt gehouden en hergebruikt kan worden.
Snoei materiaal hoef je niet noodzakelijkerwijs allemaal af te voeren, maar is ook goed geschikt om bijvoorbeeld takkenrillen van te maken. Allerlei soorten stenen die je overhebt hoeven niet per se naar de milieustraat maar lenen zich ook goed om bijvoorbeeld stapelmuurtjes te maken. De takkenrillen en stapelmuurtjes dienen in de tuin als decoratieve elementen en geven structuur in je tuin. Maar naast deze decoratieve functie zijn ook veel insecten en kleine zoogdieren blij met deze nieuwe beschutting en kunnen ze hier vaak ook veel voedsel vinden, omdat insecten deze elementen als een mooi huis beschouwen. Zelf je compost maken is een nuttige bezigheid, want het bespaart je geld wat je aan tuinaarde moet uitgeven, geeft je grond een betere structuur waarop planten en groenten veel beter gedijen en houdt het tuinafval binnen de perken.

De PARKEERPLAATS
Insecten kunnen erg genieten van de warmte die het asfalt van ons parkeerterrein op zonnige winterdagen of heldere lentedagen afgeeft.
Toch is dat zo’n beetje het enige voordeel dat zo’n asfaltvlakte heeft voor dieren, want het biedt geen beschutting, voedsel of een schuilplaats. Daarom hebben wij op onze parkeerplaats voorzieningen aangebracht om ervoor te zorgen dat het parkeerterrein niet alleen plaats biedt aan onze auto’s maar ook aan de dieren die er leven. De takkenril bezorgt de insecten, muizen, vogeltjes en egels een goede schuilplaatsen, speciaal voor de insecten, zoals bijen, wespen, of hommels en zweefvliegen, sluipwespen, vlinders etc..

Wij, de leden van de commissie Natuurlijk Tuinieren, hopen iedereen enthousiast te maken voor de natuurlijke manier van tuinieren, meer projecten zullen volgen!!!